Friday, August 29, 2014

Gubahan Sireh Junjung Klasik Moden

Assalamualaikum

Untuk entry kali ni, saya akan berkongsi mengenai sireh junjung.
Sireh junjung kebiasaannya digunakan sebagai pembuka bicara adat didalam perkahwinan Melayu.
Kalau dulu2...sireh junjung melambangkan darjat si penerima. Makin tinggi sireh junjung tersebut,so makin tinggi darjat penerima di pandang. Thats why sireh junjung zaman dulu2 tinggi2 belaka.

Tapi, zaman moden ni...sireh junjung telah melalui satu perubahan atau inovasi.
Gubahan tidak perlu terlalu sarat dan tidak pula terlalu tinggi sehingga menyusahkan orang yang nak bawa.
Cukuplah sekadar memenuhi adat Melayu dengan membawa sireh junjung.
 
Di dalam gubahan sireh junjung pula, bukan sekadar dihiasi dengan daun sireh dan bunga semata2.
Tetapi beberapa bahan iringan perlu lah ada....Barang ape tu??

Haa...dalam sireh junjung kene lah ada gambir, kapur, pinang yang diracik (dihiris nipis). This is the basic bahan yang kena ada. But, because of modern innovation, beberapa bahan lain juga telah ditambah macam kulit kayu manis dan bunga cengkih sebagai hiasan..nak tambah bau wangi sireh junjung tuu.

Semua bahan ni dah siap di bentuk dan di gubah menyerupai sekuntum bunga. Kalau nak buat sendiri memang x pandaikan....so just beli kat kedai bunga or kat Jalan Masjid India tu...dorang ada jual kapur, gambir, bunga cengkih dgn pinang yang dah siap gubah. Cantik dan mudah.

Sireh junjung sebenarnya sangat mudah untuk digubah sendiri....
Kalau nak tau cara menggubah sireh junjung, kene lah beli magazine Pengantin edisi Noveber 2015.
Dalam tu ada kolum DIY sireh junjung dari saya Bunga Hantaran By Aida.

Ok..saya share beberapa contoh sireh junjung yang saya telah hasilkan untuk client.

If berminat untuk booking, boleh call/watsapp 019 910 2549 (Aida).

Harga start from RM150 untuk sireh junjung (bergantung kepada jenis gubahan dan bunga yang digunakan).