Wednesday, September 24, 2014

SENARAI BARANG HANTARAN BERTUNANG DAN PERKAHWINAN

Assalamualaikum.....

Hai semua B2B..Preparation kahwin dah siap ke?Mesti seronokkan nak buat preparation.
Masa saya nak kahwin dulu, semua benda nak buat sendiri. Tak nak orang tolong kononnye....
Tapi, at last saya kene minta tlg my mom to help me on certain thing yang saya tak sempat nak buat. My advise to B2B out there, let your family help you on your wedding. Delegate task/job with your family and friend. Don't work alone..OK.

This time saya nak share senarai barang yang sesuai sebagai hantaran dari pihak lelaki dan pihak perempuan.

Normally, jumlah dulang yang akan diterima oleh pihak perempuan adalah kurang dari pihak lelaki. Maksudnya, pihak lelaki akan memberi 5 dulang hantaran dan akan di balas dengan 7 dulang hantaran oleh pihak perempuan. Kalau nak banyak lagi dulang hantaran, lelaki bagi 7 so side perempan akan balas 9 dulang.

Apa barang yang sesuai untuk diberikan sebagai hantaran? barang untuk bertunang sama ke dengan masa nikah nant? Benda ni selalu memeningkan kepala B2B untuk fikir...betul x?

Senarai Barang Hantaran Untuk Bertunang

Selalunya, untuk majlis bertunang barang yang sesuai diberikan adalah yang simple dan tidak terlalu 'mewah'. Banyakkan makanan pun ok....yang manis2.

Berikut adalah contoh senarai barang untuk majlis bertunang dari kedua-dua belah pihak:

Dari Pihak Lelaki:
  1. Sireh junjung/tepak sireh  - sebagai pembuka bicara semasa majlis bertunang nanti.
  2. Cincin: selalunya cincin belah rotan. tapi kalau nak grand lai, bagi la cincin berbatu-batu
  3. Kain nikah
  4. Kek/cup cake
  5. Coklat
  6. Telekung
  7. Buah-buahan
Dari Pihak Perempuan
  1. Sireh junjung/tepak sireh
  2. Kain nikah. Nak letak sekali dengan kain sampin pon boleh juga.
  3. Coklat :- pilih coklat yang handmade, atau yang packaging yang cantik.
  4. Tart
  5. Kek/cup cake
  6. Sejadah
  7. Buah-buahan:- Pilih buah yang cantik i.e strawberry, kiwi, oren,epal, dragon fruit. Tak perlu letak banyak. setiap jenis buah letak 1-2 biji je.
  8. Baju :-Tshirt/Kemeja. Nak bagi sekali dengan seluar pon boleh
  9. Buku agama :-Persediaan untuk bakal suami sebelum perkahwinan
Ini adalah antara barang yang sesuai untuk majlis bertunang. Tak perlu bagi barangan tertentu lagi. Banyakkan makanan adalah paling sesuai sebab orang tua-tua cakap manisan tu menunjukkan kemanisan dialam pertunangan menuju gerbang perkahwinan.

Senarai Barang Hantaran Untuk Nikah/Kahwin

Masa majlis nikah, barulah bagi barang-barang yang grand2 dan bling-bling...hehheheheheh.
Untuk jimatkan tray/dulang, saya cadangkan B2B combinekan barang dalam satu dulang. Tapi make sure barang yang nak combine tu sesuai, macam baju dengan seluar or wallet dengan belt.

Berikut adalah barang yang sesuai untuk majlis nikah:

Dari Pihak Lelaki
  1. Cincin/gelang. Boleh combine dengan duit mas kahwin. Letak dalam satu dulang.
  2. Duit Hantaran
  3. Kasut  dan purse/clutch bag. Kalau nak pilih hand bag, cari yang tidak terlalu besar. senang nak letak atas dulang nant.
  4. Toiletries/set perfume
  5. Gadget :-HP,tablet,camera
  6. Jam tangan
  7. Buah-buahan :- buat strawberry celup coklat pon cantik. Then combine dengan coklat i.e Ferrero or any coklat yang cantik packagingnya.
  8. Telekung dan Al-Quran/tafsir
  9. Sireh junjung :-optional.ada sesetengah orang tak nak bagi dah masa nikah sebab bertunang dah bagi. tapi, kalau ikut adat, bg je lah....
Dari Pihak Perempuan

  1. Cincin :-pilihan cincin untuk lelaki adalah suasa, platinum atau silver as long tiada kandungan emas
  2. Gadget :-HP, tablet, camera
  3. Kasut:- kasual or formal shoe. Boleh combine dengan stoking sekali
  4. Wallet dengan belt
  5. Kemeja dengan seluar. Boleh combine dengan neck tie sekali.
  6. Jam tangan :_kalau lelaki dah bagi jam tangan, so pihak perempuan juga kena lah ada jam tangan..kena lah couple watches
  7. Set perfume/ toiletries
  8. Kain pelekat/sejadah & Al-Quran
  9. Buah-buahan & Cokelat
  10. Manisan/kek
  11. Sireh junjung:-kalau side lelaki bagi, so side perempuan pon kene bagi.
Kalau nak rare lagi, mungkin boleh bagi kasut bola, jersey bola, helmet motor or anything yang pasangan anda nak.
Make sure barang yang kita hadiahkan ni akan digunakan. Bukan hanya di simpan sampai jadi pekasam.....
Perbincangan both side tu penting untuk tentukan barangan yang nak di beri. Jadi tak adalah last minute baru nak beli barang. Beli lah barang masa mega sale.

Hopefully entry saya ini membantu B2B untuk membuat persiapan perkahwinan dan memilih senarai barang hantaran yang sesuai.

Assalamualaikum.....